Στις 9 Φεβρουαρίου 2023 το σχολείο μας συμμετείχε με τον δικό του τρόπο στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τιμώντας την γλώσσα μας με σύντομα αφιερώματα και με ενδοσχολικούς γλωσσικούς αγώνες.

Όλοι οι φιλόλογοι του σχολείου μας συνεργάστηκαν και υποστήριξαν μια μικρή αλλά πρωτότυπη και ουσιαστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο δίωρο του σχολικού προγράμματος, με την παρουσία όλων των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «Αθηνά».

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθησαν γλωσσικοί αγώνες όπου δύο ομάδες από μαθητές του γυμνασίου αρχικά και στη συνέχεια δύο ομάδες από μαθητές του λυκείου, μετά από τυχαία επιλογή. Διαγωνίστηκαν σε 20 ερωτήσεις κάθε φορά, διαφορετικού τύπου και βαθμού δυσκολίας ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο των παιδιών.

Οι ερωτήσεις ήταν τεσσάρων τύπων: ομόηχες λέξεις, ομόρριζες λέξεις, σημασίες λέξεων και συμπλήρωση κενών με την κατάλληλη λέξη ή με τον κατάλληλο τύπο της λέξης. Επιπλέον για το λύκειο τέθηκαν ερωτήσεις που ζητούσαν την αντίστοιχη ελληνική λέξη αντί της ξένης που συνήθως χρησιμοποιείται στον προφορικό μας λόγο. Οι ομάδες χρονομετρούνταν και βαθμολογούνταν ώστε να αναδειχθεί η νικήτρια του γυμνασίου και η νικήτρια του λυκείου.

Το αποτέλεσμα από την εκδήλωσή μας ήταν να γεμίσει λέξεις και σκέψεις το σχολείο μας. Όλοι, στο ακροατήριο έψαχναν τη σωστή απάντηση και χειροκροτούσαν την προσπάθεια των διαγωνιζομένων συμμαθητών τους. Το ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα της εκδήλωσης ενθουσίασε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Από παντού εκφράστηκε ικανοποίηση και ιδέες για περισσότερες τέτοιου τύπου ενδοσχολικές δραστηριότητες.

Είμαστε σίγουροι ότι τιμήσαμε την ελληνική μας γλώσσα σήμερα, όπως της άξιζε και όπως οφείλουμε, με σεβασμό και δημιουργικότητα.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε παρουσίαση της εκδήλωσης: